وبسایت شخصی محمـود نـورانــی

وبسایت شخصی محمـود نـورانــی

ژئـــوپلیتیـک بـرای صلـح ابنـــاء بشــر
وبسایت شخصی محمـود نـورانــی

** معرفی کتاب **

کتاب «علل پیدایش و بقای کشور ایران»
اثر دکتر «محمدرضا حافظ نیا»و«ابوالفضل کاوندی کاتب»
تهران: انتشارات سمت
چاپ: ۱۳۹۶

کشورها، برجسته‌ترین تقسیم‌بندی سیاسی ـ جغرافیایی مستقل جهان کنونی هستند و همچنان از مهم‌ترین بازیگران نظام بین‌المللی به شمار می‌روند. اینکه چه عامل و یا عواملی زمینه پیدایش کشورها و همچنین ماندگاری آن‌ها را فراهم می‌سازد، از موضوعات مورد مطالعه جغرافیای سیاسی است که از آن با نام علت وجودی و علت بقا یاد می‌شود. عوامل پیدایش و بقای کشور بر یکپارچگی ملی و ساخت هویتی مستقل تأثیرگذارند و تبدیل به شالوده‌های هویت ملی کشورها می‌شوند.
ایران امروز نیز بخشی از جغرافیا، فرهنگ، تاریخ دیرپا و مردمان ساکن فلات ایران در نقشه سیاسی جهان است. بارزترین ویژگی کشور ایران، گوناگونی در پدیده‌های طبیعی، انسانی و سرگذشت پرتلاطم تاریخی است. آنچه سبب شده است تا نام یگانة ایران همگام با این گوناگونی شکل گیرد پرسش نوشتار پیش روست.
فصل های سه گانه این کتاب عبارت اند از:
🔸 فصل اول: تعریف‌ها و مباحث نظری
🔸 فصل دوم: نیروهای زیربنایی علت وجودی و بقای ایران
🔸 فصل سوم: نیروهای روبنایی علّت وجودی و بقای ایران
در بخشی از آغاز این اثر می خوانیم: «ایران کشوری تاریخی است که از مدنیت و شکل گیری حکومت در آن سده ها می گذرد، بارزترین ویژگی جغرافیایی ایران تنوع پدیده های طبیعی و انسانی است. تاریخ ایران نیز زیر نفوذ جغرافیا ، میزبان رخدادهای شگرفی بوده است. آنچه امروز ایران نامیده می شود بخشی از جغرافیای فلات ایران و تاریخ مردمان ساکن در آن جاست . جایگاه ایران در جنوب غرب غرب آسیا و در همسایگی تمدن های کهن ، میان رودان، مصر، یونان، توران، چین و هنر و مرکزیت جهان مسکون در دوران باستان از این سرزمین به گفته زرین کوب گذرگاه حوادثی ساخته است که از تاریخ آن سی سده می گذرد . در این فاصله ، ایران شاهد پیروزی ها و شکست ها، شادی ها و غم ها، حوادث طبیعی، ویرانی و آبادانی، جنگ ها و حتی دست اندازی بیگانگان به خاک خود بوده است. پرسش ازسر آمیختگی پیدایش ایران با تنوع هویتی آن ، به موضوع کنونی نوشتار حاضر است.

تبلیغات
Blog.ir بلاگ، رسانه متخصصین و اهل قلم، استفاده آسان از امکانات وبلاگ نویسی حرفه‌ای، در محیطی نوین، امن و پایدار bayanbox.ir صندوق بیان - تجربه‌ای متفاوت در نشر و نگهداری فایل‌ها، ۳ گیگا بایت فضای پیشرفته رایگان Bayan.ir - بیان، پیشرو در فناوری‌های فضای مجازی ایران
نویسندگان

۴ مطلب در شهریور ۱۳۹۴ ثبت شده است

افسانه کیسینجر؛ سایه‌ای بر سر آمریکا؟

| يكشنبه, ۲۲ شهریور ۱۳۹۴، ۰۱:۱۱ ق.ظ

سال ۱۹۷۷ آخرین باری بود که کیسینجر یک مقام ارشد دولتی داشته و از آن روز تاکنون نزدیک به ۴۰ سال می‌گذرد. حقیقت آن است که او در دوره هشت ساله دولت‌های نیکسون و فورد در مقام مشاور امنیت ملی و وزیر امور خارجه دستاوردهای بسیاری کسب کرده است. دستاوردهای مثبتی همچون برقراری روابط با چین، انعقاد پیمان کنترل تسلیحات با اتحاد جماهیر شوروی، صلح در خاورمیانه و نیز تصمیماتی با عواقب منفی همچون بمباران‌های مخفیانه و دیپلماسی‌هایی که به گفتهٔ برخی از محققان به نسل‌کشی در بنگلادش و کامبوج انجامید. به هر صورت این نکته حائز اهمیت است که کیسینجر در سن ۹۲ همچنان در مرکز توجه قرار دارد.

  • موافقین ۰ مخالفین ۰
  • ۲۲ شهریور ۹۴ ، ۰۱:۱۱

سه آینده احتمالی پیش روی سوریه چیست؟

| چهارشنبه, ۱۱ شهریور ۱۳۹۴، ۱۲:۵۰ ق.ظ

با توجه به دشوار بودن پیش‌بینی این مسئله که بحران سوریه سرانجام به کجا خواهد انجامید، و با فرض بر اینکه سوریه هیچ‌گاه به شرایط پیش از درگرفتن جنگ داخلی در آن کشور باز نخواهد گشت، تحلیل‌گران سه احتمال را برای آینده‌ی سوریه درنظر گرفته‌اند.

 موسسه مطالعات امنیت ملی در گزارشی به قلم اودی دِکِل و عومر عِیناف نوشت: با اینکه پیش‌بینی این مسئله که جنگ داخلی سوریه سرانجام به کجا خواهد انجامید دشوار است، و با فرض بر اینکه سوریه هیچ‌گاه به شرایطِ پیش از درگرفتن جنگ داخلی در آن کشور باز نخواهد گشت، اما با تمامِ این‌ها اسرائیل باید خود را برای آینده آماده کند. اسرائیل باید ملاحظات استراتژیک خود را به روز کرده و این سیاست خود که تاکنون از مداخله در این درگیری خودداری نموده است را مورد بازنگری قرار دهد. اسرائیل باید رویکردی رقابتی در قبال این وضعیت اتخاذ کند و فرض خود را بر این قرار دهد که ایران اصلی‌ترین تهدیدِ پیش روی اسرائیل است، و دولت اسلامی خطری حتی بیش از خطر ایران برای اسرائیل در پی دارد      

  • موافقین ۰ مخالفین ۰
  • ۱۱ شهریور ۹۴ ، ۰۰:۵۰

ترکیه و ایران دو قدرت مهم در خاورمیانه به شمار می‌روند که واشنگتن برای ایجاد توازن به آنها متکی است.اما آیا واشنگتن می‌تواند منافع کاملاً متضاد ایرانی‌ها و ترک‌ها در سوریه را تا حدی بر هم منطبق کند که جنگ داخلی پایان یافته و توافقی بر اساس تقسیم قدرت در دمشق شکل گیرد؟

برای مطالعه کامل مطلب به ادامه مطلب مراجعه فرمایید.

  • موافقین ۰ مخالفین ۰
  • ۰۸ شهریور ۹۴ ، ۰۹:۳۷

تغییرات آب و هوایی مستقیماً باعث جنگ و نزاع نمی‌شود اما می‌تواند بر بی‌ثباتی جهانی، گرسنگی، فقر و جنگ دامن بزند؛ و کمبود آب و غذا، بیماری‌های مسری، تنش‌ها در خصوص منابع و تعداد آوارگان بلایای طبیعی را تشدید می‌کنند.

اندیشکده «پروژه امنیت آمریکا» در گزارشی به بررسی تهدیدات ناشی از تغییرات اقلیمی و آب‌و‌هوایی پرداخت. در این گزارش به ۱۰ دلیلی که تغییرات جوی و آب‌و‌هوایی تهدیدی برای امنیت ملی کشورها به ویژه آمریکا هستند اشاره شده که در ادامه این گزارش به آنها مطرح شده‌ است. اگرچه این دلایل برای آمریکا ذکر شده است اما کشورهای سرتاسر جهان نیز با چنین چالش‌ها و تهدیداتی مواجه هستند و تعدادی از این موارد نیز برای بسیاری از کشورها صدق می‌کند.



برای مطالعه مطلب، از اینجا دانلود نمایید.

  

  • موافقین ۰ مخالفین ۰
  • ۰۴ شهریور ۹۴ ، ۰۰:۲۰