وبسایت شخصی محمـود نـورانــی

وبسایت شخصی محمـود نـورانــی

ژئـــوپلیتیـک بـرای صلـح ابنـــاء بشــر
وبسایت شخصی محمـود نـورانــی

** معرفی کتاب **

کتاب «علل پیدایش و بقای کشور ایران»
اثر دکتر «محمدرضا حافظ نیا»و«ابوالفضل کاوندی کاتب»
تهران: انتشارات سمت
چاپ: ۱۳۹۶

کشورها، برجسته‌ترین تقسیم‌بندی سیاسی ـ جغرافیایی مستقل جهان کنونی هستند و همچنان از مهم‌ترین بازیگران نظام بین‌المللی به شمار می‌روند. اینکه چه عامل و یا عواملی زمینه پیدایش کشورها و همچنین ماندگاری آن‌ها را فراهم می‌سازد، از موضوعات مورد مطالعه جغرافیای سیاسی است که از آن با نام علت وجودی و علت بقا یاد می‌شود. عوامل پیدایش و بقای کشور بر یکپارچگی ملی و ساخت هویتی مستقل تأثیرگذارند و تبدیل به شالوده‌های هویت ملی کشورها می‌شوند.
ایران امروز نیز بخشی از جغرافیا، فرهنگ، تاریخ دیرپا و مردمان ساکن فلات ایران در نقشه سیاسی جهان است. بارزترین ویژگی کشور ایران، گوناگونی در پدیده‌های طبیعی، انسانی و سرگذشت پرتلاطم تاریخی است. آنچه سبب شده است تا نام یگانة ایران همگام با این گوناگونی شکل گیرد پرسش نوشتار پیش روست.
فصل های سه گانه این کتاب عبارت اند از:
🔸 فصل اول: تعریف‌ها و مباحث نظری
🔸 فصل دوم: نیروهای زیربنایی علت وجودی و بقای ایران
🔸 فصل سوم: نیروهای روبنایی علّت وجودی و بقای ایران
در بخشی از آغاز این اثر می خوانیم: «ایران کشوری تاریخی است که از مدنیت و شکل گیری حکومت در آن سده ها می گذرد، بارزترین ویژگی جغرافیایی ایران تنوع پدیده های طبیعی و انسانی است. تاریخ ایران نیز زیر نفوذ جغرافیا ، میزبان رخدادهای شگرفی بوده است. آنچه امروز ایران نامیده می شود بخشی از جغرافیای فلات ایران و تاریخ مردمان ساکن در آن جاست . جایگاه ایران در جنوب غرب غرب آسیا و در همسایگی تمدن های کهن ، میان رودان، مصر، یونان، توران، چین و هنر و مرکزیت جهان مسکون در دوران باستان از این سرزمین به گفته زرین کوب گذرگاه حوادثی ساخته است که از تاریخ آن سی سده می گذرد . در این فاصله ، ایران شاهد پیروزی ها و شکست ها، شادی ها و غم ها، حوادث طبیعی، ویرانی و آبادانی، جنگ ها و حتی دست اندازی بیگانگان به خاک خود بوده است. پرسش ازسر آمیختگی پیدایش ایران با تنوع هویتی آن ، به موضوع کنونی نوشتار حاضر است.

تبلیغات
Blog.ir بلاگ، رسانه متخصصین و اهل قلم، استفاده آسان از امکانات وبلاگ نویسی حرفه‌ای، در محیطی نوین، امن و پایدار bayanbox.ir صندوق بیان - تجربه‌ای متفاوت در نشر و نگهداری فایل‌ها، ۳ گیگا بایت فضای پیشرفته رایگان Bayan.ir - بیان، پیشرو در فناوری‌های فضای مجازی ایران
نویسندگان

۵ مطلب در فروردين ۱۳۹۷ ثبت شده است

جغرافیای استانی خطر زلزله

| پنجشنبه, ۳۰ فروردين ۱۳۹۷، ۰۶:۴۲ ب.ظ


جغرافیای استانی خطر زلزله

  • موافقین ۰ مخالفین ۰
  • ۳۰ فروردين ۹۷ ، ۱۸:۴۲

بندر چابهار ایران، ممکن است عامل بعدی تنش‌های ژئوپلیتیکی بین هند و چین شود     

از زمانی که در سال ۲۰۰۳، هند در توسعه بندر چابهار ابراز علاقمندی کرد، این کشور قول داده بیش از ۵۰۰ میلیون دلار برای توسعه این بندر اختصاص دهد. اما تاخیرات مکرر، باعث شد ایران به امید تسریع توسعه بندر چابهار، به چین روی بیارود.

محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران، طی سفر به اسلام آباد، پایتخت پاکستان، در ماه مارس گذشته، گفته بود که ایران از سرمایه‌گذاری پاکستان و چین در چابهار استقبال می‌کند. او به توسعه بندر گوادر پاکستان توسط چین اشاره کرد.


Bildergebnis für ‫بندر چابهار‬‎

  • موافقین ۰ مخالفین ۰
  • ۲۳ فروردين ۹۷ ، ۲۳:۰۷

این مقاله در تاریخ 10 فروردین در تارنمای انجمن ژئوپلیتیک ایران درج گردیده است.

مقدمه

محیط امنیتی جمهوری اسلامی ایران همواره متأثر از متغیرهایی است که در سیستم نظام منطقه­ ای و بین ­المللی وارد می ­شود. از این منظر، محیط امنیتی بین ­المللی اساساً پدیده­ای عصری است و با ظهور متغیرهایی بی­ بدیل و پیچیده ­تر شدن عناصر متشکله و مشخصه هر زمان، بازتعریف شده و قرائتی جدید را طلب می­ کند. جمهوری اسلامی ایران جزء معدود کشورهایی است که با داشتن پانزده همسایه در چهار زیرسیستم منطقه ­ای شامل آسیای مرکزی قفقاز، خلیج ­فارس، شرق مدیترانه و آسیای جنوب­ غربی قرار گرفته است. دگرگونی­ های منطقه ­ای در هریک از زیرسیستم­ های مذکور خواه ناخواه بر امنیت ملی و منافع منطقه ­ای ایران تاثیرگذار بوده و خواهد بود.

محیط پیرامونی جمهوری اسلامی ایران عرصه ­های وسیع موضوعی را در بر می ­گیرد یعنی روندها و پدیده ­های سیاسی- امنیتی در این مناطق و ژئوپلیتیک نزدیک و پیوسته ایران به صورت مستقیم و غیرمستقیم بر امنیت و منافع منطقه­ ای ملی ایران تاثیرگذار می ­باشد به همین جهت رصد کلان و ماهواره­ای این پدیده ها برای پژوهشگران و کارشناسان امر ضروری می ­باشد تا ارتباط روندها و پدیده ­ها با یکدیگر و همچنین با محیط امنیتی داخلی به خوبی کشف و مدیریت شود.

جمهوری اسلامی ایران از منظر منطقه­ ای در حوزه ­ای واقع شده است که هیچ ­گونه ترتیبات امنیتی پایدار و توافق شده در آن وجود ندارد. به رغم پیشرفت نظام های امنیت منطقه­ ای در سراسر جهان به ویژه بعد از پایان جنگ سرد و در چارچوب تحولات جهانی شدن، هنوز منطقه پیرامونی ایران فاقد ترتیبات امنیتی نهادینه شده است. تروریسم، افراط ­گرایی، تنش ­های قومی و مذهبی، جرایم سازمان­ یافته، دولت­ های شکننده و ضعیف و مداخلات قدرت­ های فرامنطقه­ ای از جمله چالش ­ها و موانع امنیتی عمده­ ای است که ایران در پیرامون خود با آن­ها روبروست.

نتیجه تصویری برای ‪middle east‬‏

  • موافقین ۰ مخالفین ۰
  • ۱۲ فروردين ۹۷ ، ۱۳:۰۵

حمایت از کالای ایرانی

| چهارشنبه, ۱ فروردين ۱۳۹۷، ۰۲:۳۸ ب.ظ


  • موافقین ۰ مخالفین ۰
  • ۰۱ فروردين ۹۷ ، ۱۴:۳۸

تبریک سال جدید

| چهارشنبه, ۱ فروردين ۱۳۹۷، ۰۲:۳۶ ب.ظ


  • موافقین ۰ مخالفین ۰
  • ۰۱ فروردين ۹۷ ، ۱۴:۳۶